Hoe ben ik barista geworden?

Naast de het schilderen met aquarel ben ik barista, maar hoe ben ik dat nou precies geworden? Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met koffie was dat bij de Coffeecompany. Dat was in de tijd dat ik nog bezig was met mijn studie media vormgeving en soms met mijn zus mee kon rijden naar huis. Zij werkte toen bij Microsoft en ik studeerde in Amsterdam Sloterdijk. Samen moesten wij altijd naar de kop van Noord-Holland en dan is het toch gezelliger om samen met de auto terug te gaan dan alleen met de trein.

Als ik bij Microsoft aan kwam kreeg ik altijd een soort van goud muntje. Daarmee kon ik gratis een to go koffie halen bij de Coffeecompany, voor onderweg naar huis. Tot dat ik op een dag weer naar de barista achter de bar zat te kijken hoe zij een mooie tulp op mijn koffie schonk en dacht โ€˜Wat moet je eigenlijk leren/studeren om zulke mooie koffies te kunnen maken?โ€™.

Ik ben toen opzoek gegaan op het internet en daar kwam ik verschillende cursussen/opleidingen tegen. Het leek mij nog steeds enorm tof om iets meer over koffie te leren en ik besloot toen mijn allereeste koffie cursus/opleiding te gaan volgen. En wow er ging een wereld voor me open! Ik had geen idee dat er zoveel meer achter mijn kopje koffie zat en kwam ik er achter dat latte art maar een kleine toevoeging is van dat gouden goedje. Een maand later moest ik examen doen voor mijn theorie en praktijk en heb ik het succesvol afgerond. Daarna volgde snel mijn tweede barista cursus/opleiding. Toen ik begon met mijn eerste baan als barista leerde ik het vak helemaal!

Nog steeds vind ik het enorm grappig dat ik toen die tijd zo nuchter die cursus/opleiding ben gaan volgen en er zo overdonderd uit kwam. Ik denk dat er nog steeds mensen zijn die nog niet precies weten wat die barista achter de bar nou staat te doen.

Laat ik je het vandaag ook eens kort uitleggen. Een barista is een koffiespecialist, hij of zij is gespecialiseerd in het bereiden en serveren van koffie. Een barista wil altijd het beste uit zijn koffiebonen halen, bijvoorbeeld met smaak, hij of zij moet verstand hebben van het extractie proces en het materiaal waar mee gewerkt wordt. Het is ook belangrijk dat een barista zijn kennis kan overbrengen aan zijn gasten. 

Er zijn verschillende vaardigheden die een barista zal moeten hebben. Er zit geen beschermde titel aan het vak barista, dus kan in principe iedereen zichzelf een barista noemen. Maar mensen die in de koffie zitten weten wel wat voor vaardigheden een goede barista zou moeten hebben. Het is een vak dat je niet even in een dag zou kunnen leren en zou je veel moeten oefenen. 

Zoals je nu misschien wel heb gelezen is een barista niet alleen iemand die latte art kan schenken. En echt waar het latte art is ook echt maar een heel kleine onderdeel van het vak.

Trainingen die ik bijvoorbeeld heb gevolgd kunnen een goede opstap zijn, maar ik heb het meeste geleerd toen ik begon met werken als barista. Ook is het goed om er zelf zoveel mogelijk over te weten te komen. Dat kun je doen door bijvoorbeeld boeken, blogs, het internet of vraag gewoon aan de barista in jouw favoriete koffiebarretje om wat hulp. (en mij mag je natuurlijk ook gewoon een berichtje sturen)

Liefs jouw grafische barista, Marijke