Wat voor aquarelpapier moet ik kopen?

Aquarelpapier komt in verschillende soorten, prijzen en natuurlijk kwaliteit. Als je begint met aquarel is het daarom ook soms lastig om te vinden wat jij fijn vind werken en wat bij jou past. Door de aantal jaren dat ik al schilder heb ik al wat papier voorbij zien komen en weet ik nu wat ik erg fijn vind werken. Met deze blog hoop ik jou ook te kunnen helpen in alle soorten aquarelpapier die er zijn. 

Laten we eerst beginnen bij de verschillende soorten aquarelpapier. 

Coldpressed aquarelpapier: ย Coldpressed papier wordt het meest gebruikt. Coldpressed papier heeft een licht structuurtje en neemt snel water op. Als je net begint met aquarel is dit ook een fijn papiersoort om mee te beginnen.

Hotpressed aquarelpapier: Het grootste verschil in cold en hotpressed is de structuur. Hotpressed is bijna glad van structuur. Het is dan ook bedoeld voor gedetailleerd werk. Doordat het papier glad is droogt de verf ook wat minder snel dan bij coldpressed, daarom heb je ook wat meer tijd om met de verf te spelen op het papier. En als laatste zijn kleuren op hotpressed papier meestal wat intenser, omdat er bijna geen structuur in het papier zit.ย Ik gebruik vaak coldpressed en hotpressed. Ik vind het heel fijn om op glad papier te werken.

Rough aquarelpapier: Dan hebben we verder nog rough papier en dat lijkt erg op coldpressed, maar het structuur van het papier is nog ruwer.

Waar je verder naar kan kijken is het gewicht van het papier. 

Met aquarel gebruik je veel water, daarom is het belangrijk dat je dik papier gebruikt. Probeer maar eens te schilderen op printpapier. Je merkt al gelijk dat je papier slapt wordt, krom begint te trekken en kleuren komen niet mooi tot zijn recht. Dat komt omdat het papier niet zoveel water kan opnemen. Papiersoorten boven de 250 gram kunnen dat wel. Papier van 250 gram of meer kan veel meer water hebben, hierdoor trekt ook je papier niet zomaar krom. 

En als laatste zou je ook nog kunnen kijken van waar het papier van gemaakt wordt. 

Ik gebruik vaak alleen maar papier dat gemaakt is van 100% katoen, omdat dat papier het meeste water op kan nemen.

En wat voor papier gebruik ik?

Ik gebruik bijna altijd het papier van Arches Cold pressend, 100% katoen. Ik gebruik de laatste tijd ook veel het papier van Legion Stonehenge, 100% katoen. Waar ik ook erg happy van wordt. Ik bestel mijn aquarelpapier altijd bij www.spendith.nl 

Liefs jouw grafische barista, Marijke